anwb wegenwacht praatpaal
Nieuw leven voor wegenwacht praatpaal
2 november 2017
michelin visionary concept tyre
Autoband van de toekomst: de Michelin Visionary Concept Tyre
17 november 2017

Zijn winterbanden verplicht?

winterbanden verplicht

winterbanden verplichtHet antwoord op de vraag of winterbanden verplicht zijn hangt af van waar en wanneer u met de auto gaat rijden. Daarom heeft Premio Roban voor u een overzicht.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Rijdt u Europa in, dan gelden er andere regels. Het verschilt ook nog eens per Europees land wanneer winterbanden verplicht zijn. En dat maakt het er niet overzichtelijker op.

Gelukkig zijn er organisaties zoals de ANWB en VACO die dit in kaart brengen en de actuele situatie bijhouden, zodat u altijd weet of winterbanden verplicht zijn. Zo heeft de ANWB voor personenauto’s dit overzicht over winterbanden in het buitenland gemaakt.

Automobilisten van personenauto’s, lichte bestelwagens en lichte bedrijfswagens kunnen dit tevens op de kaart van Band Veilig bekijken. Deze website bevat tevens de regels voor bedrijfswagens die meer dan 3500 kilo wegen, zoals bussen en vrachtwagens.

Winterbanden verplicht in Duitsland

Het was al zo dat bij winterse omstandigheden winterbanden verplicht zijn in Duitsland. Echter, per 1 januari 2018 worden deze regels nog strenger en gelden alleen banden met het sneeuwvloksymbool als winterbanden. Deze nieuwe regel geldt ook voor allseasonbanden.

Voor banden met M+S-codering geldt een overgangsregeling tot september 2024. Wanneer deze voor 1 januari 2018 gekocht zijn, hoeven ze niet meteen vervangen worden.

Wilt u banden wisselen?

Trekt u Europa in en zijn winterbanden verplicht? Via de online afsprakenplanner kunt u tijdig een geschikt moment inplannen voor de bandenwissel. Wanneer u komt aanrijden, staan onze mensen al voor u klaar en bent u zo weer onderweg.

Plan hier uw bandenwissel in