winterbandentest banden advies
Winnaars ANWB Winterbandentest 2017: Continental en Dunlop
10 oktober 2017
wanneer winterbanden wisselen
Wanneer winterbanden?
25 oktober 2017

Welke band kies ik voor mijn auto?

welke band bandenlabel

welke band bandenlabelBanden zijn het zijn het enige contact met de weg en bepalen voor een groot deel de prestaties van de auto. Ze zijn het belangrijkste onderdeel van de auto voor wat betreft uw veiligheid. Banden zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Daarom leggen we deze keer uit hoe u kunt bepalen welke band u nodig hebt.

Vier stukken rubber ter grootte van uw hand, zo groot is het contact van een auto met de weg waar alle krachten worden overgedragen in wisselende omstandigheden. Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat u een paar goede banden onder uw auto hebt.

Europees bandenlabel

Alle nieuwe autobanden hebben een Europees bandenlabel. Dit label geeft de scores op drie punten weer: de grip van de band op nat wegdek, het brandstofverbruik, en het geluid. Zo kunt u gemakkelijk banden vergelijken en bepalen welke band u wilt hebben.

De grip op nat wegdek is een indicatie van hoe veilig de band is. Het geeft de remweg weer bij regen van 80 kilometer per uur. Om u een beeld te geven, de remweg van een A-klasse band is maar liefst 18 meter korter dan een F-klasse band.

De rolweerstand van banden bepaalt 20% van het brandstofverbruik. Hoe kleiner de rolweerstand, hoe lager het verbruik. Een A-klasse band verbruikt tot 7,5 % minder dan een G-klasse band. Dat scheelt geld en spaart het milieu.

Op het bandenlabel staat ook het rolgeluid van de band aangegeven. Banden met één golfje zijn tot wel 75% stiller dan banden met drie golfjes.

Bandentests

Een andere manier om te bepalen welke band u wilt, is door deze te vergelijken aan de hand van bandentests die door onafhankelijke organisaties worden uitgevoerd. Zo voert de ANWB elk jaar bandentests uit. En ook de Consumentenbond doet dit regelmatig.

Weet u nog niet zeker welke band u wilt?

U mag het altijd aan ons vragen. Onze monteurs zijn altijd bereid om u extra advies te geven, zodat u een goede keuze kunt maken. Neem gerust contact op of rijd bij onze vestiging langs.

Vraag om een vrijblijvend advies