welke band bandenlabel
Welke band kies ik voor mijn auto?
17 oktober 2017
anwb wegenwacht praatpaal
Nieuw leven voor wegenwacht praatpaal
2 november 2017

Wanneer winterbanden?

wanneer winterbanden wisselen

wanneer winterbanden wisselenZomer- en winterbanden verschillen ontzettend van elkaar. Nu de temperaturen dalen en het weer natter wordt, staan automobilisten voor de keuze om wel of niet op winterbanden te gaan rijden. Daarom zet Premio Roban de feiten op een rij, zodat u zelf kunt bepalen wanneer winterbanden verstandig zijn.

Banden zijn het allerbelangrijkste onderdeel van de auto als het gaat om veiligheid. Ze zijn het enige contact met de weg en bepalen voor een groot deel de prestaties van de auto.

Voordelen Winterbanden

 • Uw auto staat eerder stil.
  Rijdt u met 100 kilometer per uur over een nat wegdek, dan staat u met winterbanden vier meter eerder stil dan met zomerbanden. Op een besneeuwd wegdek staat uw auto maar liefst 28 meter eerder stil in de sneeuw, en dat al bij een snelheid van 50 kilometer per uur. Winterbanden kunnen dus het verschil maken tussen wel of geen aanrijding als u plotseling moet remmen.
 • Winterbanden geven extra grip en veiligheid op het wegdek
  Bij lagere temperaturen wordt het rubber van zomerbanden harder die daardoor grip op het wegdek verliest. Winterbanden daarentegen geven juist extra grip omdat deze van zachter rubber met speciale groeven zijn gemaakt.
 • Winterbanden maken minder geluid
  Autobanden die over het wegdek rollen maken geluid. Bij lage temperaturen wordt het rubber van zomerbanden relatief hard, wat meer afrolgeluid geeft. De zachtere winterbanden zijn dus stiller.

Wanneer winterbanden?

   • Uitgangspunt is dat het rijden op winterbanden verstandig is bij een temperatuur van 7 graden of lager.
   • Als u Europa inrijdt, want in een aantal landen, zoals Duitsland, zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht.

Winterbanden tips

  • Een winterband heeft minimaal 4 mm profiel nodig. Anders verliest de winterband een deel van zijn winterse eigenschappen.
  • Winterbanden hebben 0.2 bar extra bandenspanning nodig ten opzichte van zomerbanden om goed te presteren.
Plan hier uw bandenwissel in