welke band bandenlabel
Waarom winterbanden nuttig zijn
19 december 2017
anwb wegenwacht praatpaal
Autopech onderweg? Zo roept u in 2018 pechhulp in!
1 januari 2018

Ruitenwissers vervangen gebeurt niet op tijd

ruitenwissers vervangen

ruitenwissers vervangenAutomobilisten verwaarlozen ruitenwissers, zo blijkt uit onderzoek dat in opdracht van BOVAG is gedaan. Hieruit blijkt dat maar liefst 96% van de Nederlandse automobilist te laat ruitenwissers vervangen. En dat terwijl ruitenwissers cruciaal voor de zichtbaarheid zijn met dit winterse weer.

De meeste fabrikanten adviseren elke 12 tot 15 maanden de ruitenwissers te vervangen, omdat ze gemaakt zijn van rubber en het weer effect heeft op de slijtage ervan. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 4 op de 5 automobilisten pas ruitenwissers vervangen wanneer strepen op de ruit zichtbaar worden, rare (schrapende) geluiden te horen zijn, het rubber loslaat of het tijdens de APK afgekeurd wordt.

Wanneer ruitenwissers vervangen

Danny Rijnart, eigenaar Premio Roban: ‘Ruitenwissers zijn er om je ruit schoon te trekken. Doen ze dat niet. Of doen ze dat niet goed genoeg meer? Dan is het pas tijd om de ruitenwissers te vervangen. Twijfelt u over of de ruitenwissers vervangen moeten worden, kom dan gerust langs. Dan kijken we dit even na.’

Naast slijtage is volgens Rijnart bevriezing de meest voorkomende oorzaak in de winter dat ruitenwissers vervangen worden. ‘Dan trekken ze per ongeluk de ruitenwisser kapot of zetten ze de ruitenwissers te vroeg aan. De ruitenwissermotor is er niet op berekent om de ruitenwisserbladen uit het ijs te bevrijden, zelfs niet met een klein beetje ijs, dus dat draait helemaal in de soep. Doe dit dus nooit! ‘Krabben en de autoruitverwarming aanzetten is het enige wat je kunt doen. Gooi nooit warm water over de autoruit heen, want dan is de kans groot dat die barst.’

Voorbereiding winter

Het onderzoek dat in opdracht van BOVAG werd uitgevoerd toont tevens aan de Nederlandse automobilist zich wel voorbereidt op de winter. Ruitenwissers vervangen doen we nauwelijks, maar zelf het ruitensproeierreservoir vullen met vloeistof en antivries doet 77% van de automobilisten of laat dit door de garage doen. 1 op de 20 automobilisten loopt kans op bevriezing van sproeiers en leidingen doordat ze dezelfde ruitensproeiervloeistof als in de zomer gebruiken.

Bijna 6 op de 10 automobilisten laat de airconditioning en/of verwarming te (laten) controleren terwijl tweederde aangeeft tevens de accu te laten inspecteren om zich op de winter voor te bereiden.

Profiteer nu van extra voordelig auto onderhoud

Maak in januari een afspraak bij Premio Roban voor een onderhoudsbeurt en profiteer van extra voordelige ruitenwissers. Indien de ruitenwissers vervangen moeten worden, ontvangt u 20% korting.

Plan hier uw afspraak in