bandenmonteur vacature
Bandenmonteur gevraagd
4 september 2017
autoband verwisselen
Helft automobilisten kan geen autoband verwisselen bij pech onderweg
12 september 2017

Goodyear’s autoband van de toekomst: Eagle 360 Urban

Een bol met kunstmatige intelligentie, dat is de autoband van de toekomst waaraan Goodyear werkt. De autobandenfabrikant speelt daarmee in op de evolutie van de auto’s naar zelfrijdende auto’s in stedelijke gebieden. De Eagle 360 Urban streeft er naar de interactie tussen banden, voertuigen en omgeving te bevorderen.

Deze 3D-geprinte autoband is de eerste conceptband die wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie en zal in staat zijn om te voelen, te beslissen en te transformeren. Goodyear geeft zijn autoband ‘hersens’, en een bionische huid met morphing loopvlak waardoor de autoband geleidelijk kan veranderen van profiel.

Via sensoren kan de Eagle 360 Urban zijn eigen status controleren en in real time informatie verzamelen over zijn omgeving, inclusief het wegdek. Deze data wordt vervolgens met algoritmes verwerkt. Vervolgens leert de Eagle 360 Urban dankzij Kunstmatige Intelligentie uit vorige acties de toekomstige acties te optimaliseren.

De bionische huid van de autoband wordt gemaakt van superelastisch polymeer, wat zorgt voor een flexibiliteit die vergelijkbaar is met die van de menselijke huid. Deze buitenlaag heeft een schuimvormig materiaal dat sterk genoeg is om flexibel te blijven, ondanks het gewicht van een voertuig. Dankzij deze flexibiliteit kunnen componenten onder de huid de vorm van de autoband veranderen met elektrische geleiding, net zoals menselijke spieren veranderen.

De Eagle 360 Urban kan zichzelf uitbreiden en samentrekken, en dus aanpassen op veranderende weersomstandigheden. Daarmee biedt deze autoband van de toekomst volgens Goodyear niet alleen een betere, maar ook een veiliger rijervaring.