winterbanden verplicht
Zijn winterbanden verplicht?
9 november 2017
elektrische vrachtwagen tesla semi
Futuristisch werkpaard: elektrische vrachtwagen rijdt 800 km
29 november 2017

Autoband van de toekomst: de Michelin Visionary Concept Tyre

michelin visionary concept tyre

michelin visionary concept tyreHet is dé duurzame autoband, de Michelin Visionary Concept Tyre. Volledig gemaakt van biologisch afbreekbare materialen met 3D-printtechnologie. Opvallend element is dat de band geen lucht bevat en daardoor niet kan klappen of leeglopen.

Duurzaam autorijden komt daarmee weer een stap dichterbij dankzij deze bijzondere autoband met een honinggraad structuur. De bedenkers van de Michelin Visionary Concept Tyre lieten zich inspireren door de natuur.

Volgens autobandenfabrikant Michelin gaat deze autoband, tevens wiel, net zo lang mee als de auto. En daarna kan het volledig gerecycled worden. Het profiel van de autoband heeft als bijzonder kenmerk dat het ‘aangevuld’ kan worden met een 3D-printer.

Wanneer het profiel versleten is, of als de wegomstandigheden veranderen, dan kan dankzij deze technologie het profiel bijgewerkt worden. En als het aan de autobandenfabrikant ligt, kan de autobestuurder van de toekomst zelf het materiaal toevoegen.

Een ander bijzonder element van de Michelin Visionary Concept Tyre is dat het ‘verbonden’ is. De autoband communiceert met het voertuig en andersom, waardoor autobestuurders in realtime informatie krijgen over de staat van de autoband.

Deze visie van Michelin op de toekomstige mobiliteit is gebaseerd een circulaire economie die in staat is de hulpbronnen van de planeet te beschermen door de materialen die nodig zijn om onze producten te produceren te verminderen, opnieuw te gebruiken, te vernieuwen en te recyclen, om geen negatieve impact op het milieu te hebben.

Michelin: “Omdat we geloven dat mobiliteit een fundament is voor menselijke ontwikkeling, innoveren we om het steeds veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker te maken.”